Párját ritkító rendezvénysorozat volt a Nemzeti Kör idei országjárásának következő állomása. Még a kolbász is halból volt Nagykörűben.
Konferencia, kiállítás, koncert, vásár, bemutatók
2021.07.16. – 18. között Nagykörű Községben az egészség és táplálkozás volt a téma. A hal, méz, homoktövis, sajt, bor, gyógynövények, lekvárok és sok más helyi kézműves termék között az igazi meglepetés a halból készült kolbász volt.
A szervezők elmondása szerint az esemény kiemelt célja volt, hogy a Covid utáni időszakban az egészség megőrzését és megerősítését népszerűsítse a tudatos táplálkozás, valamint az élelmiszer beszerzésben a helyi, megbízható kistermelői alapanyagok használata által. Ezt segítette elő a termelői fórum, a látogatások és beszélgetések, valamint az országrész szerte híres vásár is.
A legizgalmasabb mégis a főzőverseny volt, ahol a halétel különlegességek kapták a főszerepet. Valóban csak a fantázia szabott határt annak, hogy a halszerető szakácsok milyen ételt alkossanak meg – most halból.
A nagyszerű programsorozatba sport és kulturális programok is kerültek, melyek közül a halakat bemutató festészeti kiállítás volt a legkülönlegesebb, a pajtamulatság pedig a legvidámabb.
A Budavári Nemzeti Kör országjáró csapata igazi gasztrokulturális élménnyel gazdagodott és ha lehetőség adódik, szívesen látogatja meg a rendezvényt aktív közreműködőként jövőre is.
A sikeres fesztivál együttműködő partnerei voltak: Magyar Halkolbász Lovagrend, Nagykörűi Virágzástól Befőzésig Turisztikai Egyesület, Magyar Professzionális Méhészek Egyesület, Tesz-Vesz Alapítvány, Rovás Alapítvány. Szakmai együttműködő partner: Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat, Herman Ottó Intézet volt.